--------------

Românii din Diaspora nu sunt cetățeni de mâna a doua, dupa cum cred politrucii de la Bucuresti.

 

 

Stefan Voloseniuc

 

Obiectivele mele

 

După ce am petrecut ultimul deceniu înființând și construindu-mi afacerile în România sau Marea Britanie și creând locuri de muncă pentru mulți români care locuiesc în Londra, aș dori să mă concentrez pe rezolvarea unor probleme cu care se confruntă românii care au părăsit țara natală să trăiască, să studieze și să lucreze în multe țări din întreaga lume.

Știu cum este să te muți într-o altă țară, la o vârstă fragedă, cu bani puțini sau deloc și să trebuiască să înveți o limbă nouă, în timp ce încerci să găsești de lucru, să găsești o locuință și să construiești de la zero o altă viață. Știu, de asemenea, ce înseamnă durerea pierderii legăturilor cu familia, prietenii și cultura românească. Aș dori să împărtășesc experiențele mele oamenilor aflați în situații similare și să vedem cum putem da o mână de ajutor pentru a ne face, nu numai din punct de vedere material, dar și social, comunitar, viața mai ușoară departe de casă. 

 

 Ce îmi propun să fac

 

1 În sprijinul românilor, oriunde ar fi

Conform estimărilor oficiale, Diaspora însumează peste 7 milioane de români locuiesc în afara granițelor țării. O comunitate foarte mare, care are nevoie de sprijin și informare pertinentă, de reprezentare dar și de asistență. Îmi propun să vin în sprijinul românilor de pretutindeni prin:

    • Informare corectă și de actualitate
    • Crearea și implementarea unei platforme/aplicații performante, care să ofere românilor din diaspora informații de interes
    • Consiliere și asistență în situații de urgență
    • Reprezentarea problemelor de interes către instituțiile de resort

 

1 Statul în slujba cetățeanului, oriunde ar fi

Cadrul instituțional din România este tributar ideii că cetateanul este în slujba Statului și nu Statul în slujba cetățeanului! Dar democrația funcționează doar când instituțiile statului sunt aproape de problemele cetățenilor și sunt în slujba acestora- îmi propun să lupt pentru transparentizarea și eficientizarea relațiilor oricărei instituții de resort (parlament, guvern, ambasade, consulate dar și administrații locale) cu cetățeanul român, oriunde ar fi.

 

1 Pensiile comunitare

Primele generații de români care au pornit pe drumul străinătății după revoluție sunt acum la vârsta la care sunt îndreptățiți să primească răsplata muncii corecte și a taxelor plătite în alte state. O prioritate este colaborarea cu Guvernul României, instituțiile abilitate și autoritățile din alte state, pentru clarificarea situației pensiilor și a oricăror altor categorii de beneficii la care au dreptul cetățenii români care locuiesc sau au locuit în diaspora.

 

1 Facilitarea repatrierii

Am și eu dorința de a mă reîntoarce acasă, într-o Românie corectă și primitoare a fiilor pribegi prin lume. Astfel voi sprijini programele de reintegrare a românilor care doresc să se întoarcă în țară și îmi voi pune cunoștințele și viziunea mea de antreprenor în slujba definirii unor programe sustenabile de revigorare a mediului de afaceri din România, pentru a crea pe termen lung locuri de muncă pentru românii din diaspora.

 

1 Sprijin la nevoie

Anii petrecuți în străinătate mi-au arătat și dimensiunea mai puțin plăcută a traiului de afară: situațiile extreme, de urgență. Consider că este absolut necesară crearea unui fond de urgență prin care să venim în sprijinul acestor cazuri (repatrieri, accidente, etc).

 

1 Promovarea culturii, valorilor, turismului și posibilităților de investiții pe care România le oferă

Fiecare dintre noi este un ambasador al României- este datoria fiecăruia dintre noi să promovăm țara în care am crescut și să încercăm să ne aducem aportul la dezvoltarea ei. Sunt antreprenor și expertiza mea doresc să o pun în sprijinul unor proiecte sustenabile de promovare a României și a oportunităților pe care le oferă.

 

1 România de mâine

Copiii noștri se nasc acum mai mult în afara patriei, decât în România. Studiile recente arată o creștere demografică cutremurătoare a comunității românești din afara granițelor, o nouă generație care are nevoie de definirea identității și de la care sperăm că va continua afirmarea ca români. Mă voi ocupa îndeaproape de tot ce înseamnă: păstrarea și transmiterea limbii române, a identității culturale și a apartenenței la națiunea română.

Părerea dumneavoastră contează
 
Acestea sunt doar o parte din obiectivele mele, dar sunt conștient că problemele sunt mult mai multe. De aceea vă invit să îmi scrieți, pentru ca împreună să dezvoltăm o abordare a acestora. Având experiența plecării de acasă, din Cârlibaba, la doar 18 ani, sunt foarte conștient de numeroasele dificultăți cu care se pot confrunta românii, atunci când se mută în altă țară. Dar știu, de asemenea, că lucrurile se schimbă foarte repede în lumea modernă și că oamenii s-ar putea să se confrunte acum cu alte provocări, decât cele cărora a trebuit să le fac față eu.

Mi-ar plăcea să cunosc ideile, preocupările și problemele, toate lucrurile bune și rele cu care se confruntă românii în fiecare parte a lumii, indiferent dacă este vorba despre educație, discriminare, locuință, muncă, vize, sănătate, familie, sport, artă, caritate, religie sau oricare dintre multele alte domenii care știu că ne afectează pe toți, oriunde am trăi, studia sau lucra.

Iată cum o puteți face:

Prin formular: Părerea dumneavoastră contează

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Mesaj sau apel: +44 7514 644 122

Sper să pot folosi priceperea acumulată din propriile experiențe pentru a fi o voce independentă pentru diaspora română, din orice parte a lumii.

Vă mulțumesc pentru susținere şi vă aştept alături de mine!

 

Un scurt videoclip, cu originile lui Ştefan